Vroeger had men respect voor witte jassen en andere hulpverleners. Toen haalde je het echt niet in je hoofd om bijvoorbeeld een politieagent tegen te spreken. Helaas is dat nu anders. Gelukkig zijn ook daar oplossingen voor, namelijk een zorg beveiliger. Maar wat is dat en wat doen zij?

Wat is een zorg beveiliger?

Je hebt ze vast wel eens zien staan in de centrale hal van een ziekenhuis, een zorg beveiliger. Hij of zij is vaak het eerste wat je ziet als je een ziekenhuis of zorginstelling binnen komt. Zij zijn dus, naast beveiliger, ook het visitekaartje van desbetreffende zorginstelling. Zij hebben, net als algemeen beveiligers, een opleiding tot beveiliger gevolgd. Daarnaast hebben zij diverse cursussen gevolgd zodat zij bevoegd zijn in een zorginstelling te werken. Een zorginstelling is immers heel wat anders dan een café of discotheek.

Wat doen zorg beveiligers?

Een zorg beveiliger zorgt ervoor dat er een veilige en fijne sfeer hangt in de desbetreffende zorginstelling. Tevens zijn zij vaak gastheer/dame en kunnen algemene vragen beantwoorden en de weg wijzen. Daarnaast hebben zij een enorme mensenkennis en treden vooral de-escalerend op. Daarnaast kunnen zij, indien nodig, ook optreden als bhv’er en EHBO’er. Naast deze algemene taken kunnen zij, desgewenst, op de achtergrond aanwezig zijn bij ‘slecht nieuws gesprekken’.

Helaas noodzakelijk

Zoals gezegd zijn zorg beveiligers helaas noodzakelijk. Mensen kunnen, al dan niet uit emotie, heftig reageren op bepaald nieuws of situaties. Nu we te maken hebben met de coronapandemie lopen de cijfers van geweld tegen hulpverleners enorm op. Mensen zijn het vaak niet met de strengere maatregelen eens. Bij de meeste ziekenhuizen is het bijvoorbeeld niet toegestaan om bij een poliklinische afspraak iemand mee te nemen. Of als je opgenomen bent mag je vaak maar 1, hooguit 2, bezoekers per dag ontvangen. Dat valt niet bij iedereen in goede aarde. Een zorg beveiliger zorgt ervoor dat zorgmedewerkers zich kunnen concentreren op hun werk en zich geen zorgen hoeven te maken over hun veiligheid.