Heb je het gevoel dat het allemaal niet meer lukt en ben je continu vermoeid? Wellicht heb je dan last van een burn-out. Wat dat inhoudt, zal je nu worden uitgelegd. Het is gelukkig in ieder geval niet iets waar je je voor hoeft te schamen of iets waar je niet meer vanaf komt. Met de kennis van vandaag de dag kun je hier prima vanaf worden geholpen

Oorzaken burn-out

Een burn-out kan worden veroorzaakt door meerdere redenen. De eerste mogelijkheid is dat het door werkgerelateerde stressfactoren komt. Hierbij kun je denken aan gevallen waarin je teveel werk op je neemt, er veel meer druk op je wordt gezet dan je wilt/kunt of waarbij de omstandigheden waarin je moet werken erg zwaar zijn.
Een andere mogelijkheid is een burn-out door je privésfeer, dit kan komen door stress om je financiële situatie, relatieproblemen of een gevoel van eenzaamheid. Het is echter vaak zo dat een burn-out door een combinatie van deze factoren komt.

Symptomen

Een burn-out kent mentale en fysieke klachten. De mentale klachten bestaan uit: vermoeidheid, lusteloosheid, machteloosheid, stress en mogelijk depressieve klachten. De lichamelijke klachten die ermee gemoeid zijn, bestaan uit: hoofdpijn, duizeligheid, pijn in de buik en hartkloppingen. Net als de oorzaak komen ook de symptomen vaak gecombineerd voor, dat houdt in dat het over het algemeen een combinatie is van beide soorten klachten.

Behandeling

Allereerst is het belangrijk om zeker te zijn dat je een burn-out hebt. Hiervoor is het simpelste om naar de huisarts te gaan (of de praktijkondersteuner GGZ). Deze zal dan vaststellen of je hier inderdaad aan lijdt. Zo ja, zal er hoogstwaarschijnlijk worden gekeken naar welke soort behandeling het meest effectief voor je is. Dit kan bestaan uit therapie en medicatie, afhankelijk van je situatie. Voor dit soort hulp kun je vrijwel overal tegenwoordig terecht, zeker in de grotere steden. Zo is de hulpverlening voor burn out Utrecht en andere steden makkelijk te bereiken.